Zalety gotowania w szybkowarze
Zalety gotowania w szybkowarze
- Oszczędność czasu!
Przetwarzanie żywności w szybkowarze bądź na patelni szybkowarowej wymaga o wiele mniej czasu niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania. Powodem jest wysokie ciśnienie gromadzące się w szczelnie zamkniętym szybkowarze, które powoduje podwyższenie punktu wrzenia wody. Pozwala to na gotowanie w wyższych temperaturach — od 110 do 116 °C — co przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70%!
- Zwiększenie ilości witamin w posiłku!
Skrócenie czasu gotowania i zatrzymanie pary wewnątrz szybkowaru wiąże się z zachowaniem większej ilości wartości odżywczych w przyrządzanym posiłku. Błyskawiczne nagrzewanie się naczyń Fagor powoduje skrócenie czasu gotowania. Dzięki temu potrawy nie tracą składników odżywczych, które stopniowo wytrącają się przy dłuższym gotowaniu. Zachowywane są takie składniki jak:
Białko – niezbędnego prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu,
Wapń – konieczny dla zdrowia kości i zębów,
Witamina C – odpowiedzialna m.in. za odporność organizmu,
Kwasy tłuszczowe Omega-3.
- Intensywny smak!
Gotowanie w szybkowarze pozwala skrócić czas przetwarzania żywności, oraz ograniczyć dostęp tlenu, dzięki czemu w większym stopniu jest zachowywany oryginalny smak i naturalny kolor potraw w porównaniu z pozostałymi metodami gotowania.
- Oszczędność energii!
Gotowanie w szybkowarze pozwala bardziej efektywnie wykorzystać energię niż ma to miejsce w przypadku tradycyjnych garnków. Skrócenie czasu gotowania pozwala na redukcję zużycia energii aż o 50%.
- Dodatkowa opcja: gotowanie na parze bez ciśnienia
Niektóre modele są dodatkowo wyposażone w funkcję gotowania na parze, która służy do gotowania wyjątkowo delikatnych potraw. Po wybraniu tej funkcji do gotowania nie jest używane wysokie ciśnienie. Pozwala ona zrezygnować z zakupu dodatkowego naczynia do gotowania na parze.
- Gotowanie bezciśnieniowe
szybkowar stosować można też do normalnego gotowania
- Szybsze gotowanie
czas gotowania jest w porównaniu do zwykłych garnków. krótszy nawet o 70%
- Łagodniejsze gotowanie
dzięki krótszym czasom gotowania potrawy zachowują witaminy i wartości odżywcze
- Aromatyczne gotowanie
krótszy czas gotowania powoduje zachowanie większości witamin i substancji mineralnych
- Zmienne stopnie gotowania
elastyczny wybór pomiędzy stopniem łagodnym (ok. 109°C) dla wrażliwych potraw, a stopniem szybkim (ok. 116°C) dla mięsa, posiłków jednodaniowych, itd.
- Energooszczędnie
skrócenie czasu gotowania pozwala na oszczędzanie nawet do 50% energii. Energooszczędne naczynia to nie tylko oszczędność energii i korzyści dla środowiska naturalnego. To również więcej zdrowia dla Ciebie i Twojej rodziny.
- Długowieczne i odporne
Wybierając szybkowar warto zwrócić uwagę na materiał z którego jest wykonany. Do najbardziej popularnych i jednocześnie odpornych należą szybkowary wykonane ze stali nierdzewnej, chromowo-niklowej (oznaczonej symbolem 18/10). Ich zaletą jest łatwość w utrzymaniu czystości, utrzymywanie przez dłuższy czas wysokiej temperatury, nie pochłanianie zapachów, oraz fakt nie wchodzenia w reakcję ze znajdującym się w nich pożywieniem.
Zastosowana do produkcji szybkowarów Technologia Impact polega na sprasowaniu trzech warstw dna naczynia w jedną. Zapewnia to bardziej równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz, co wpływa na wytrzymałość i długowieczność użytkowania. Zastosowanie specjalnego dna Impact Plaksteel, umożliwia gotowanie na wszelkiego rodzaju płytach kuchennych, w tym także indukcyjnych. Bezpieczny zawór ciśnienia umożliwia jego regulację w zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy. Dodatkowa funkcja dekompresuje i odprowadza pod ciśnieniem całą parę znajdującą się wewnątrz. Bezpieczeństwo obsługi zapewnia zawór bezpieczeństwa, który w przypadku nadciśnienia umożliwia odprowadzenie pary przez szczelinę przy górnym uchwycie, a także automatyczna blokada pokrywy.
- Proste czyszczenie
garnek przystosowany jest do zmywarek, zawory ciśnieniowe można przepłukiwać lub zdejmować
- Jak długo gotujemy (czas w minutach)
włoszczyzna 5-6
pieczeń cielęca 15-20
kalafior cały 4-6
pieczeń wieprzowa 25-30
ziemniaki obrane 6-8
pieczeń wołowa 40-50
ziemniaki w mundurkach 8-10
gulasz 15-20
buraki 15-25
pstrąg 4-6
kukurydza w kolbach 8-10
zupa jarzynowa 4-8
fasola nie moczona 15-20
rosół z mięsem 35-40
kasza gryczana 6
zupa pomidorowa 6-8
kura 20-25
kapuśniak 15
Zobacz: Czas gotowania w szybkowarze