Moje konto Moje konto
Koszyk jest pusty
Odbierz premię 150 zł!

 

Szybki kontakt

49776713
tel. 530 584 611

ronat@ronatsklep.pl

Czynne Pn-Pt
9:00-16:00

TAX FREE SHOPPING

   

Instrukcja obsługi szybkowaru GSW

 


Szybkowar GSW System Plus - instrukcja obsługi



Instrukcja obsługi szybkowaru GSW zawiera



1. Ważne wskazówki przed pierwszym użyciem, np.

2. Opis urządzenia - szybkowar GSW System Plus umożliwia przygotowanie produktów w sposób nieniszczący wartości odżywczych i energooszczędny

  • Przeznaczenie 
  • Zawartość opakowania
  • Opis działania szybkowaru - dzięki hermetycznemu zamknięciu szybkowaru podczas gotowania w jego wnętrzu wytwarzane jest wysokie ciśnienie dzięki czemu potrawy gotują się szybciej, nie tracąc wartości odżywczych i walorów smakowych. W pokrywie znajduje się regulator ciśnienia który stale utrzymuje wewnątrz szybkowaru ustawione ciśnienie.
  • Elementy bezpieczeństwa

3. Nazwy części
4. Instrukcje bezpieczeństwa
5. Rozpakowywanie i ustawianie
6. Obsługa

w tej części instrukcji znajdziemy przydatne informacje, min.

  • przygotowanie szybkowaru -przed rozpoczęciem gotowania sprawdzamy wszystkie elementy zabezpieczające szybkowaru czy nie uległy uszkodzeniu, nie napełniamy szybkowaru powyżej znacznika MAX, czyli ok do 2/3 objętości szybkowaru, a w przypadku produktów zwiększających objętość do połowy. W szybkowarze powinno znajdować się  co najmniej 1,5 l płynu.
  • informacje dotyczące gotowania potraw- czyli w skrócie: ustawiamy odpowiedni program gotowania, szybkowar ustawiamy na palniku o takiej średnicy jak średnia szybkowaru. Na początku ustawiamy palnik na najwyższą moc, natomiast kiedy powstanie odpowiednie ciśnienie w szybkowarze obniżamy dopływ energii do 1/3. Co istotne - od tego momentu odliczamy upływ czasu gotowania.
  • o gotowaniu na parze. Gotowanie ekologiczne - jak nazywa je instrukcja jest  metodą gotowania zachowującą najwięcej składników odżywczych i smakowych. 
  • Jak otworzyć szybkowar? Producent opisuje trzy metody bezpiecznego otwierania szybkowaru: spuszczanie pary, metoda energooszczędna, oraz metoda czasooszczędna. Zawsze należy pamiętać o bezpieczeństwie. Warto również pamiętać, że w czasie kiedy czekamy na otwarcie szybkowaru, kiedy w szybkowarze panuje wysoka temperatura, wysokie ciśnienie, potrawa może nam się rozgotować.

7. Czyszczenie, konserwacja i pielęgnacja - informacje dotyczące czyszczenia i przechowywania szybkowaru

  • Pojemnik szybkowaru można myć w zmywarce. Pokrywa nie nadaje się do mycia w zmywarce. Po każdym użyciu należy umyć pokrywę szybkowaru, pojemnik oraz uszczelkę. Należy pamiętać o regularnym sprawdzaniu regulatora ciśnienia, odkręcić go i umyć go w razie potrzeby, a następnie upewnić się, że jest prawidłowo zamontowany. Jeżeli szybkowar jest często używany należy raz do roku wymienić uszczelkę.

8. Zakłócenia i ich usuwanie

Spomiędzy pokrywy i pojemnika szybkowaru uchodzi para - możliwe przyczyny:

  • pojemnik szybkowaru nie jest prawidłowo zamknięty - Należy prawidłowo zamknąć pojemnik
  • zabrudzona uszczelka
  • uszkodzona i/lub zużyta uszczelka- należy wymienić uszczelkę

Z regulatora ciśnienia nie wydobywa się para:

  • para wydobywa się spomiędzy pojemnika i pokrywy - patrz poprzedni punkt
  • zabrudzony regulator ciśnienia - wyczyścić zgodnie z instrukcją
  • za mało płynu w szybkowarze- powoli ostudzić pojemnik szybkowaru i wlać co najmniej 1,5l cieczy
  • za mały dopływ ciepła - zwiększyć dopływ ciepła (temperaturę palnika)

Z regulatora ciśnienia wydobywa się za dużo pary:

  • za duży dopływ ciepła - zmniejszyć dopływ ciepła (temperaturę palnika)
  • zabrudzony regulator ciśnienia - wyczyścić zgodnie z instrukcją

Z boku regulatora ciśnienia wydobywa się za dużo pary :

  • regulator ciśnienia nie jest prawidłowo zamontowany

Nie można otworzyć pokrywy

  • w szybkowarze panuje jeszcze ciśnienie - tutaj producent proponuje trzy metody otwierania szybkowaru: spuszczanie pary, metoda energooszczędna i metoda czasochłonna opisane dziale 6. Obsługa

Na regulatorze ciśnienia pod 2 białymi pierścieniami widać jeden czerwony pierścień

  • za wysokie ciśnienie w szybkowarze wskutek zbyt dużego dopływu ciepła
  • regulator ciśnienia jest zabrudzony, uszkodzony lub nieprawidłowo zamontowany

9. Utylizacja

10. Tabele czasów gotowania w szybkowarze proponowane przez GSW

Pożądany czas gotowania w szybkowarze GSW mają charakter orientacyjny i dotyczą gotowania w trybie 2. Dokładne czasy zależą min. od wielkości użytych artykułów spożywczych.   

Tabela czasów gotowania zup, dań jednogarnkowych, oraz informacje ile minut gotować mięso, warzywa, produkty zbożowe w szybkowarze GSW znajdują się w 3 ostatnich plikach jpg na dole strony.

Przykładowo:

  • zupa fasolowa z namoczonej fasoli  15-20 min
  • grochówka nienamoczonego grochu 20-25 min
  • grochówka namoczonego grochu 10-15 min
  • zupa warzywna 4-8 min
  • krupnik 18-20 min
  • zupa gulaszowa 15-20 min
  • galareta 25-30 min
  • golonka 30-40 min
  • gulasz 15-20 min
  • żeberka z kiszoną kapustą i ziemniakami 8-10 min
  • ozór cielęcy, wieprzowy, z dziczyzny 20-25 min
  • ozór wołowy, świeży lub wędzony 50-60 min
  • groszek zielony 3-4 min
  • marchew 5-7 min
  • ziemniaki w mundurkach 10-15 min
  • ziemniaki obierane 6-8 min
  • seler 15-25 min
  • groch cały niemoczony 20-25 min
  • groch moczony 10-15 min


11. Informacje dotyczące gwarancji

 

W ofercie posiadamy Części do szybkowarów GSW

 

 

Kliknij aby zobaczyć kolejne strony instrukcji obsługi szybkowaru GSW w języku polskim

  • ico_img Instrukcja obsługi szybkowaru GSW - 21[1].jpg [2018-03-14 09:26, 86.22 kB]