Instrukcja obsługi szybkowaru GSW
Szybkowar GSW System Plus - instrukcja obsługi
Instrukcja obsługi szybkowaru GSW zawiera
1. Ważne wskazówki przed pierwszym użyciem, np.
2. Opis urządzenia - szybkowar GSW System Plus umożliwia przygotowanie produktów w sposób nieniszczący wartości odżywczych i energooszczędny
- Przeznaczenie
- Zawartość opakowania
- Opis działania szybkowaru - dzięki hermetycznemu zamknięciu szybkowaru podczas gotowania w jego wnętrzu wytwarzane jest wysokie ciśnienie dzięki czemu potrawy gotują się szybciej, nie tracąc wartości odżywczych i walorów smakowych. W pokrywie znajduje się regulator ciśnienia który stale utrzymuje wewnątrz szybkowaru ustawione ciśnienie.
- Elementy bezpieczeństwa
3. Nazwy części
4. Instrukcje bezpieczeństwa
5. Rozpakowywanie i ustawianie
6. Obsługa
w tej części instrukcji znajdziemy przydatne informacje, min.
- przygotowanie szybkowaru -przed rozpoczęciem gotowania sprawdzamy wszystkie elementy zabezpieczające szybkowaru czy nie uległy uszkodzeniu, nie napełniamy szybkowaru powyżej znacznika MAX, czyli ok do 2/3 objętości szybkowaru, a w przypadku produktów zwiększających objętość do połowy. W szybkowarze powinno znajdować się co najmniej 1,5 l płynu.
- informacje dotyczące gotowania potraw- czyli w skrócie: ustawiamy odpowiedni program gotowania, szybkowar ustawiamy na palniku o takiej średnicy jak średnia szybkowaru. Na początku ustawiamy palnik na najwyższą moc, natomiast kiedy powstanie odpowiednie ciśnienie w szybkowarze obniżamy dopływ energii do 1/3. Co istotne - od tego momentu odliczamy upływ czasu gotowania.
- o gotowaniu na parze. Gotowanie ekologiczne - jak nazywa je instrukcja jest metodą gotowania zachowującą najwięcej składników odżywczych i smakowych.
- Jak otworzyć szybkowar? Producent opisuje trzy metody bezpiecznego otwierania szybkowaru: spuszczanie pary, metoda energooszczędna, oraz metoda czasooszczędna. Zawsze należy pamiętać o bezpieczeństwie. Warto również pamiętać, że w czasie kiedy czekamy na otwarcie szybkowaru, kiedy w szybkowarze panuje wysoka temperatura, wysokie ciśnienie, potrawa może nam się rozgotować.
7. Czyszczenie, konserwacja i pielęgnacja - informacje dotyczące czyszczenia i przechowywania szybkowaru
- Pojemnik szybkowaru można myć w zmywarce. Pokrywa nie nadaje się do mycia w zmywarce. Po każdym użyciu należy umyć pokrywę szybkowaru, pojemnik oraz uszczelkę. Należy pamiętać o regularnym sprawdzaniu regulatora ciśnienia, odkręcić go i umyć go w razie potrzeby, a następnie upewnić się, że jest prawidłowo zamontowany. Jeżeli szybkowar jest często używany należy raz do roku wymienić uszczelkę.
8. Zakłócenia i ich usuwanie
Spomiędzy pokrywy i pojemnika szybkowaru uchodzi para - możliwe przyczyny:
- pojemnik szybkowaru nie jest prawidłowo zamknięty - Należy prawidłowo zamknąć pojemnik
- zabrudzona uszczelka
- uszkodzona i/lub zużyta uszczelka- należy wymienić uszczelkę
Z regulatora ciśnienia nie wydobywa się para:
- para wydobywa się spomiędzy pojemnika i pokrywy - patrz poprzedni punkt
- zabrudzony regulator ciśnienia - wyczyścić zgodnie z instrukcją
- za mało płynu w szybkowarze- powoli ostudzić pojemnik szybkowaru i wlać co najmniej 1,5l cieczy
- za mały dopływ ciepła - zwiększyć dopływ ciepła (temperaturę palnika)
Z regulatora ciśnienia wydobywa się za dużo pary:
- za duży dopływ ciepła - zmniejszyć dopływ ciepła (temperaturę palnika)
- zabrudzony regulator ciśnienia - wyczyścić zgodnie z instrukcją
Z boku regulatora ciśnienia wydobywa się za dużo pary :
- regulator ciśnienia nie jest prawidłowo zamontowany
Nie można otworzyć pokrywy
- w szybkowarze panuje jeszcze ciśnienie - tutaj producent proponuje trzy metody otwierania szybkowaru: spuszczanie pary, metoda energooszczędna i metoda czasochłonna opisane dziale 6. Obsługa
Na regulatorze ciśnienia pod 2 białymi pierścieniami widać jeden czerwony pierścień
- za wysokie ciśnienie w szybkowarze wskutek zbyt dużego dopływu ciepła
- regulator ciśnienia jest zabrudzony, uszkodzony lub nieprawidłowo zamontowany
9. Utylizacja
10. Tabele czasów gotowania w szybkowarze proponowane przez GSW
Pożądany czas gotowania w szybkowarze GSW mają charakter orientacyjny i dotyczą gotowania w trybie 2. Dokładne czasy zależą min. od wielkości użytych artykułów spożywczych.
Tabela czasów gotowania zup, dań jednogarnkowych, oraz informacje ile minut gotować mięso, warzywa, produkty zbożowe w szybkowarze GSW znajdują się w 3 ostatnich plikach jpg na dole strony.
Przykładowo:
- zupa fasolowa z namoczonej fasoli 15-20 min
- grochówka nienamoczonego grochu 20-25 min
- grochówka namoczonego grochu 10-15 min
- zupa warzywna 4-8 min
- krupnik 18-20 min
- zupa gulaszowa 15-20 min
- galareta 25-30 min
- golonka 30-40 min
- gulasz 15-20 min
- żeberka z kiszoną kapustą i ziemniakami 8-10 min
- ozór cielęcy, wieprzowy, z dziczyzny 20-25 min
- ozór wołowy, świeży lub wędzony 50-60 min
- groszek zielony 3-4 min
- marchew 5-7 min
- ziemniaki w mundurkach 10-15 min
- ziemniaki obierane 6-8 min
- seler 15-25 min
- groch cały niemoczony 20-25 min
- groch moczony 10-15 min
11. Informacje dotyczące gwarancji
W ofercie posiadamy Części do szybkowarów GSW
Kliknij aby zobaczyć kolejne strony instrukcji obsługi szybkowaru GSW w języku polskim
- Instrukcja obsługi szybkowaru GSW - 21[1].jpg [2018-03-14 09:26, 86.22 kB]