Instrukcja obsługi szybkowaru Gerlach 323A
Szybkowar Gerlach to innowacyjne urządzenie, wykorzystujące ciśnienie do efektywnego i inteligentnego gotowania. Skracając proces przygotowania potraw nawet do 70%, szybkowar zapewnia oszczędność czasu, wody oraz energii. Gotowane pod ciśnieniem potrawy zachowują witaminy i minerały zawarte w produktach. Szczelne zamknięcie szybkowaru ogranicza dostęp tlenu. Pozwala to na zachowanie walorów smakowych i estetycznych przygotowywanych posiłków, a wydzielane podczas gotowania zapachy nie wydostają się na zewnątrz. Optymalna pojemność szybkowaru umożliwia przygotowanie posiłku dla całej rodziny. Wykonany z trwałej i odpornej na korozję stali szlachetnej 18/10 stanowi praktyczny element wyposażenia kuchennego na długie lata.
Przed użyciem należy dokładnie zapoznać się z instrukcją obsługi szybkowaru Gerlach, oraz przestrzegać zaleceń w niej zawartych.
Szybkowar może byś stosowany na kuchence gazowej, elektrycznej, indukcyjnej.
W instrukcji obsługi możemy zapoznać sie z budową szybkowaru Gerlach. Ułatwieniem są zamieszczone rysunki.
- Ustawienie wskaźnika ciśnienia w zaworze ciśnieniowym ułatwia odczytanie wewnętrznego ciśnienia, np.:
-ciśnienie robocze jest niskie (pojawienie się pierwszej kreski)
-ciśnienie robocze jest wysokie (pojawienie się drugiej kreski)
-nietypowe ciśnienie - jeżeli pojawi się trzecia kreska na wskaźniku ciśnienia.
- Obrotowy regulator ciśnienia w zaworze ciśnieniowym pozwala na wybranie odpowiedniej wysokości ciśnienia do gotowanych potraw.
-Niskie ciśnienie np. dla warzyw, ryb
-Wysokie ciśnienie np. dla mięs, mrożonek
-pozycja zwolnienia ciśnienia
Jeżeli ciśnienie wewnątrz osiągnie normalny zakres działania, regulator ciśnienia wypuści nadmiar pary
- Przyciski otwierania i zamykania. Bardzo wygodny sposób otwierania jednym przyciskiem.
Po wciśnięciu przycisku szybkowar w łatwy sposób zostanie otwarty. Wystarczy tylko zdjąć pokrywę.
- Szybkowar wyposażony jest w pierścień uszczelniający pokrywę i garnek.
- Uchwyty garnka. Praktyczne i solidne uchwyty zapewniają bezpieczne przenoszenie szybkowaru.
- Szybkowar wyposażony jest równiesz w szereg zabezpieczeń gwarantujących bezpieczne użytkowanie.
W instrukcji użytkowania znajduje się również tabela z informacją jak długo gotować w szybkowarze Gerlach. Wymieniony czas gotowania należy traktować jako punkt odniesienia, ponieważ jest on uzależniony od jakości i stanu gotowanej żywności. Po krótkim czasie użytkownik będzie mógł sam regulować czas gotowania na podstawie własnego doświadczenia.
Przykładowo, producent w instrukcji podaje czas gotowania w szybkowarze:
- gulasz wołowy 10-15 min
- pierś/udka kurczaka 15 min
- kotlet cielęcy 8-10 min
- gołąbki 15 min
- golonka wieprzowa 30 min
- łosoś 11 min
- kalafior cały 7 min
- marchewka krojona 4 min
- ziemniaki ćwiartki 8 min
- kapusta 10 min
Mrożona żywność nie musi być rozmrażana przed gotowaniem. Wystarczy jedynie wydłużyć czas gotowania.
Zobacz: