Moje konto Moje konto
Koszyk jest pusty
Szybki kontakt

49776713
tel. 530 584 611

ronat@ronatsklep.pl

Czynne Pn-Pt
9:00-16:00

Raty 0%

TAX FREE SHOPPING

   

Barszcz czerwony - przepisy na Boże Narodzenie

Credit Agricole Raty

Czas dostępności: Dostępny od ręki

Opis produktu Barszcz czerwony - przepisy na Boże Narodzenie

Barszcz czerwony - przepisy na Boże Narodzenie

Jest to sprawdzony przepis na prwadziwy świąteczny barszcz czerwony na naturalnym domowym zakwasie z buraków. Zaczynamy od przygotowania zakwasu.

 

Zakwas na barszcz czerwony

Składniki:
1/2 kg buraków
2 szklanki wrzątku
2 łyżki cukru
2 łyżki octu 10%
szczypta soli
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu

Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Przekładamy do miski, dodajemy do nich cukier, ocet, sól, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalewamy wrzątkiem, tak aby buraki były przykryte wodą. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, lub na całą noc.

 

Czysty barszcz czerwony

Składniki:
porcja zakwasu buraczanego (0,5 l)
2 litry rosołu
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
2 łyżeczki suszonego majeranku
cukier do smaku
sól do smaku
1 łyżka octu

 

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do szybkowaru wlewamy 2 litry rosołu, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy przecedzony przez sito zakwas buraczany (bez buraków), pokrojony czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu od razu zdejmujemy garnek z ognia, aby barszcz nie stracił ładnego koloru. Spuszczamy ciśnienie, zostawiamy zdjętą pokrywę. Doprawiamy do smaku cukrem, octem i solą. Na koniec wsypujemy majeranek, dokładnie mieszamy. Barszcz można przygotować wcześniej i tylko podgrzać przed podaniem.

W wersji tracycyjnej podajemy z uszkami:)

 

Poleć produkt

:
:
: