Soczysty schab ze śliwką z szybkowaru - przepisy
Opis produktu Soczysty schab ze śliwką z szybkowaru - przepisy
Soczysty schab ze śliwką z szybkowaru - przepis
Składniki:
1 - 1,2 schabu
śliwki suszone 200 g
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki kucharka
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta papryki słodkiej
kilka ziaren jałowca
ząbek czosnku
2-3 łyżki oleju do marynaty + 1- 2 do smażenia
5 - 6 ziaren ziela angielskiego
3 - 4 liście laurowe
szczypta kminku
1 nieduża cebula
Oczywiście przyprawy można komponowac wg własnego gustu
Opis:
Schab myjemy, osuszamy i długim nożem nacinamy w środku od jednego do drugiego końca, tworząc otwór.
W powstały otwór upychamy śliwki ( 4-5 odkładamy do sosu).
Z oleju, rozgniecionego czosnku i sypkich przypraw robimy gęstą " marynatę" i nacieramy dokładnie mięso.
Tak przygotowane mięso wkładamy na noc do lodówki.
Rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju w szybkowarze i na mocnym ogniu smażymy mięso z jednej strony, gdy już się zrumieni przewracamy i smażymy z drugiej strony,
dodając po chwili cebulę, liście laurowe, ziele, kminek, śliwki i jałowiec.
Gdy mięso jest już zrumienione zalewamy wszystko wrzątkiem powyżej połowy wysokości mięsa, jednak nie może być mięso całkiem zalane i zamykamy szybkowar.
Od momentu gdy "zaśpiewa" gotujemy na wolnym ogniu 40 - 45 minut.
Po upływie tego czasu wyłączamy płomień i odstawiamy szybkowar aby zeszło ciśnienie.
Mięso wyjmujemy z garnka i odstawimy na chwilę.
Z powstałego sosu usuwamy ziele i listek i używając blendera miksujemy aby był gładki.
Jeśli lubimy gęściejsze sosy, dodatkowo można zagęścić mieszając łyżkę dobrej śmietany z mąką, dodać do sosu i zagotować.
Mięso kroimy na porcje i polane sosem podajemy jako dodatek do drugiego dania.
Poleć produkt
Produkty powiązane z produktem Soczysty schab ze śliwką z szybkowaru - przepisy
-
79.00 zł
-
79.85 zł
-
59.00 zł